Door Antoon Peppelman op 20 oktober 2014

150 dagen wethouder

PostNL is voor mij altijd een goede en fijne werkgever geweest en als je dan besluit na 35 jaar wat anders te gaan doen en je vertrek gaat melden geeft dat best een vreemd gevoel.

Maar ik kan gelukkig melden dat ik nog geen enkel moment spijt heb gehad van deze stap en als wethouder met Zorg en Jeugd in de portefeuille hoef je je geen moment te vervelen.

Vanaf dag 1 wordt je opgezogen door je nieuwe werk, veel kennismakingen met de ambtenaren en instellingen waar je als wethouder mee te maken krijgt. Maar ook al snel komen de echte vraagstukken en keuzes langs waarbij de decentralisatie van WMO/AWBZ, Jeugdzorg en participatie de belangrijkste zijn. Ik geloof in deze decentralisaties, we kunnen het als gemeente dichterbij en samen met de inwoners en zorgvragers beter invullen, maar dat vergt wel heel veel inspanning van iedereen. Aan al deze plannen is ambtelijk veel werk verzet en ook de samenwerking in de regio is goed op dit terrein, maar het komt natuurlijk aan op de uitvoering.

In Bronckhorst zullen de sociale teams een belangrijke rol gaan spelen in de ondersteuning van mensen. We gaan best merken dat er wat verandert, er is immers minder geld beschikbaar en we zullen de “armoede“ moeten verdelen. Het accent ligt wat mij betreft steeds in de persoonlijke benadering, geen brief of telefoontje maar op bezoek, kijk wat er aan de hand is en wat nodig is. We hebben, ook als PvdA, niet meer de houding van “komt u maar en wij lossen het voor u op”. Wij gaan problemen van mensen niet overnemen maar gaan ze ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen. Samen kijken wat iemand nog zelf nog kan of kan organiseren en als die mogelijkheden er niet zijn is er de gemeente als vangnet. Mensen die echt hulp nodig hebben krijgen het ook, deze garantie geef ik.

Het college is een fijn team om in te werken, er is gelijkwaardigheid en de wil om er samen wat van te maken. Je moet uiteraard wel even wennen aan elkaar want we zijn allemaal verschillend en dat maakt het ook leuk. Het is goed om als PvdA in deze spannende tijden deel uit te maken van het college en mee te kunnen sturen in vraagstukken die mensen direct raken.

Antoon Peppelman

Antoon Peppelman

Ik ben geboren en getogen in Bronckhorst (Zelhem). Mijn ouders, kinderen en kleinkind wonen er en ik voel mij hier thuis. Ik wil graag bijdragen aan het “mooi” houden van heel Bronckhorst en het elke dag een stukje mooier maken, voor ons allemaal. Als wethouder heb ik de laatste vier jaar de zorg inhoud gegeven,

Meer over Antoon Peppelman