12 december 2016

Amnesty Schrijfmarathon

Door Michiel Servaes op 8 december 2016 Delen

Er is maar één organisatie waar ik langer lid van ben dan van de PvdA en dat is van Amnesty International. Als student gaf ik al gastlessen op middelbare scholen over mensenrechten. Tegenwoordig werk ik vooral met Amnesty samen om op politiek niveau onder andere aandacht te vragen voor activisten en journalisten die in steeds meer landen gevaar lopen. Samen wisten we extra fondsen binnen te slepen om deze mensen te steunen. Vandaag klim ik echter weer in de pen!

Want de PvdA doet ook dit jaar weer mee met de Amnesty Schrijfmarathon om aandacht te vragen voor moedige mensenrechtenverdedigers die bedreigd worden, gevangen zitten of gemarteld worden. In de Tweede Kamer neem ik daarom vandaag met andere Kamerleden de pen ter hand. Aanstaande zaterdag, op de dag van de mensenrechten, schrijft een PvdA-team mee op het Amnesty-kantoor in Amsterdam. Maar ook op tal van andere locaties in Nederland kun je aanschuiven om je steentje bij te dragen.

Zo zullen we de Egyptische autoriteiten oproepen om alle aanklachten tegen Mahmoud Abu Zeid in te trekken. Deze fotograaf, beter bekend als Shawkan, werd in 2013 gearresteerd nadat hij met zijn camera het wrede optreden van de veiligheidsdiensten vastlegde, waarbij honderden demonstranten om het leven kwamen. Inmiddels hangt hem de doodstraf boven het hoofd. Voor zijn lot en dat van andere journalisten in het Egypte van President Sisi maakt de PvdA zich al langer sterk.

Ook schrijven we voor de Turkse advocate Eren Keskin, voor de Molukse activist Johan Teterissa en voor zeven andere mensenrechtenverdedigers. Helpen die brieven? Absoluut. Zo werd Leyla Yunus, mensenrechtenactiviste uit Azerbeidzjan, na een Amnesty-actie eind vorig jaar vrijgelaten. Dankzij minister Koenders kon ze even later zelfs naar Nederland komen om bij haar dochter te zijn.

Het zijn dit soort successen waar mensen die in een schijnbaar uitzichtloze positie verkeren hoop uit weten te putten. Een brief geeft hen het gevoel er niet alleen voor te staan. Het maakt bovendien aan autoritaire leiders duidelijk dat ze niet ongezien hun gang kunnen gaan. Wil je ook meedoen en opkomen voor de rechten van mensen die onze steun hard nodig hebben? Sluit je dan aan bij het PvdA-team in Amsterdam of bij één van de andere acties in het land.