Bronckhorst is vanaf nu kinderpardongemeente!

24 november 2018

 

In Nederland zijn nog 400 kinderen die hier al langere tijd wonen, en hier geworteld zijn, ze wachten al jaren op een verblijfsvergunning. Het land waar hun ouders uit afkomstig zijn kennen ze niet, ze spreken de taal niet en kennen de gebruiken van dat land niet. In Nederland zijn ze opgegroeid, speken de taal, zitten ze op school en hebben ze vrienden en vriendinnen. Deze kinderen zouden niet meer mogen worden uitgezet, vinden wij als PvdA.
In de gemeente Bronckhorst had het college al besloten om niet mee te werken aan een verzoek om kinderpardongemeente te worden. De fractie van de PvdA heeft toen besloten om een motie in te dienen voor de Raadsvergadering om zo het college op te dragen om dit toch alsnog te doen. Deze motie is met een grote meerderheid van stemmen aangenomen. PvdA, GroenLinks, D66, CU/SGP en het CDA stemden voor, Gemeentebelangen en VVD tegen. Daarmee is het besluit in gang gezet en zal het college de staatssecretaris verzoeken om het kinderpardon te versoepelen voor deze 400 kinderen. Inmiddels zijn er meer dan 100 kinderpardongemeenten. Meer informatie over deze gemeenten en de actie vind u op actie.degoedezaak.org

Beslissingen over kinderen moeten volgens de PvdA gedaan worden met in het achterhoofd de “Rechten van het kind”, opgesteld door de Verenigde Naties. In artikel 3 staat dat beslissingen die genomen worden over kinderrechten, het belang van het kind altijd voorop staat. Natuurlijk worden er altijd argumenten aangehaald dat bv de ouders allerlei rechtzaken aanspannen om de procedures op te rekken, maar daar mogen deze kinderen niet de dupe van worden.

De fractie van de PvdA Bronckhorst is er trots op dat de gemeente Bronckhorst zich, als sociale en betrokken gemeente, heeft aangesloten bij de andere kinderpardongemeenten in Nederland.