8 februari 2017

Jong zoekt Huis, Avond over wonen, 2 maart, de Pol in Zelhem

 

Het is toch gek: Enerzijds hoor je jongeren en starters steeds roepen dat zij in Bronckhorst geen woonruimte kunnen vinden. Anderzijds zeggen woningbouwverenigingen en makelaars dat er toch echt wel genoeg aanbod is.  Wat is hier aan de hand?

Als we dit gat kunnen dichten zijn de jongeren geholpen en blijven er ook nog eens meer mensen in de gemeente wonen. Toch?

Er zijn allerlei bijeenkomsten geweest: De woningbouwvereniging komt bij de gemeenteraad, de wethouder en de woningbouwverenigingen hebben in een contract vastgelegd wat zij de komende jaren gaan doen, de dorpsverenigingen meldden zich met de eis voor meer starterswoningen, de wethouder spreekt met een groepje kritische starters, de woningbouw en de makelaars organiseren inloopavonden. Regionale denktanks lanceren ideeën…

Maar het schiet niet op. Misschien helpt het om alle partijen eens bij elkaar te zetten. Niet om elkaar de waarheid te zeggen, alleen voor je eigen toko te spreken, met het vingertje te wijzen, of te zeggen wat de ander moet doen. Dat schiet ook niet op.

Op 2 maart gaan we bij elkaar zitten. De PvdA-fractie in Bronckhorst organiseert een avond met alle belanghebbenden: De woningbouw komt, iemand van de huurdersvereniging, een makelaar en de woordvoerder wonen van de PvdA. Maar…maar de belangrijkste groep is natuurlijk de starter. En de jongeren in Bronckhorst die plannen hebben om op zichzelf te gaan wonen. Wat wil je? Wat is je ervaring tot nu toe? Wat hoor je en wat vind je? Zie je mogelijkheden? Onmogelijkheden?

We hebben niet meer mensen uitgenodigd van de gemeente, uit de politiek of van belangenclubjes. Het is belangrijk dat er vooral veel starters en jongeren komen; dan kunnen we pas verder komen.

We willen met deze avond vooral jullie inbreng een rij krijgen. Vooral luisteren door de anderen dus. Dat is de kern. Het tweede deel gaan we in gesprek met elkaar. Openheid is belangrijk. Alles mag gezegd worden, zolang het opbouwend is. Het zou mooi zijn als we aan het eind van de avond een puntenplan hebben: Welke stappen zetten we? We zullen dit verslagje publiceren. Als we dat willen komt er een vervolg, of gaan we naar andere kernen, alles ligt open.

Dus neem je vrienden, sportmaatjes en kennissen mee en laat je horen! Aanmelden hoeft niet.

De avond is in het Cafe van Sporthal De Pol in Zelhem op donderdag 2 maart. Inloop 19:30 uur, start 20:00 uur, klaar 21:30 uur. Organisatie, feedback en vragen: Fractie PvdA, Luuk Preijde, L.preijde@bronckhorst.nl

                                    

Johanna Bergervoet, woordvoerder Wonen PvdA-fractie

Luuk Preijde, PvdA-fractie, organisatie