Door Luuk Preijde op 26 januari 2014

Otwin van Dijk over De Zorg in Berkelland

Otwin rolde met zijn stoel iets te laat de zaal in. Hij kwam net van huis in Doetinchem en had namelijk  bij zijn vrouw nog even wat zuurkool gegeten. Een meesterzet; iedere Achterhoekse CDA’er wordt  warm van zo’n verhaal.

In Haarloo organiseerde de PvdA Berkelland op 20 januari een thema-avond over de Zorg. Als er iets gaat veranderen de komende 2 jaar is dát het wel. Ik zat bij een paar collega (kandidaat-)-raadsleden uit Bronckhorst, inclusief lijstrekker Annelies en fractievoorzitter Antoon. De bomvolle zaal luisterde naar projectleider Heleen Hartman en Otwin van Dijk, kamerlid en woordvoerder Zorg en voorheen 8 jaar wethouder in Doetinchem. Het was een plezier om naar beiden te kijken en te luisteren. Redelijk ingewikkelde en soms muffe materie legden ze ons helder uit. Otwin kon alle vragen beantwoorden en kon precies melden wat gisteren in Den Haag besloten was en welke politieke stappen er nu liepen. Inhoudelijk kon hij alle vragen beantwoorden: “Nee mevrouw, u gaat er straks met uw uitkering niet financieel op achteruit, maar 42 euro per maand op vooruit”. In debatten moet het hem ook wel lukken: Goed luisteren naar alle vragen en en-passant de erg vooraan zittende SP-ers fijntjes van repliek dienen.

Inhoudelijk viel mij op dat verschillende gemeentes het op verschillende manieren aanpakken. Succesfactoren lijken o.a. het maximaal aansluiten bij de bestaande initiatieven in de gemeente zoals het al eeuwen omkijken naar elkaar, wel of niet georganiseerd. En, natuurlijk, steeds alle partijen informeren, om de tafel houden en mee zien te krijgen. Dat lijkt mij logisch maar ik ga als nieuwkomer goed opletten hoe dat in Bronckhorst gaat. Ik heb het idee dat dat bij ons wat beter kan.

Ik maak mij ook zorgen over alle veranderingen. Ik denk dat de mensen met minder babbels en mogelijkheden, zoals mensen met langdurige psychiatrische problematiek of een middelgrote verstandelijke beperking het erg moeilijk gaan krijgen. Daaronder vallen ook de huidige wajongelui. Ik vraag Otwin: “Je ben warm voorstander van de verandering. Jij en ik redden het wel, maar zie je groepen die onze extra aandacht moeten hebben?” “Ja, vooral mensen – en speciaal jongeren –  met psychische problemen” .

Ik ben om.  Vanaf heden ben ik fan van die man. Laat die maar gauw minister worden. Een beetje belezen en een goede prater met een merkbaar gloeiend PvdA-hart. Hij is een goede debatter, heeft zijn dossiers in de kop zitten en is een zuurkool etende Achterhoeker. En speelt piano. Wat wil je nog meer?

Dank jullie wel, Berkelland, en allemaal veel succes op 19 Maart.

Luuk Preijde, kandidaat raadslid, Halle Heide.

Luuk Preijde

Luuk Preijde

Met veel plezier wonen wij in het buitengebied van Halle Heide. Veel ruimte, relaxte mensen, mooie natuur. Ik werk met veel plezier in de zorg, ik sport wat en houd van veel muziek. Alle partijen in Bronckhorst hebben het goede voor met onze gemeente. Maar ik kies met overtuiging voor de PvdA. Het gaat weliswaar

Meer over Luuk Preijde