Door op 8 mei 2014

Politiek Café

Op maandag 26 mei organiseert Foundation Max van der Stoel in samenwerking met PvdA Arnhem het Politiek Café “Nederland in Mali” over de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali. U bent van harte uitgenodigd!
In 2012 riepen rebellen het noorden van Mali uit tot een onafhankelijke staat. Een militaire coup d’état ontwrichtte de Malinese samenleving nog verder. Toen rebellen steeds zuidelijker oprukten, besloot Frankrijk om in te grijpen en werd er een VN-vredesmacht opgezet. De veiligheid en stabiliteit in het land verbeterden, maar niet sterk genoeg. Eind vorig jaar heeft het Nederlandse parlement daarom ook ingestemd met een bijdrage aan de VN-missie MINUSMA. Sterker nog, vrijwel direct na aankomst van de Nederlandse militairen in april van dit jaar gaf VN-gezant voor Mali Bert Koenders bij de Veiligheidsraad van de VN aan meer troepen in het land nodig te hebben. Dit omdat “beschietingen, terroristische activiteiten en gewelddadige confrontaties tussen rivaliserende gemeenschappen toenemen.”
Tijdens het Politiek Café zal worden ingegaan op het huidige conflict in Mali en de redenen waarom Nederlandse militairen en ontwikkelingshulp naar het land gaan. Zo’n 380 Nederlandse militairen gaan zich in Mali inzetten voor veiligheid en stabiliteit door middel van de 3D benadering – diplomacy, defense, development. Maar wat houdt deze benadering precies in? Wat betekent deze interventie voor de circa vijftien miljoen inwoners? En hoe kijken zij tegen de interventie aan? Kom erachter op 26 mei!
We zullen ook terugblikken op de vorige VN-missie waaraan Nederland heeft bijgedragen: ISAF in Afghanistan van 2006 tot 2010. Kunnen uit deze interventie lessen voor Mali worden getrokken?
Datum: maandag 26 mei
Tijd: 19:00 – 22:00 uur met aansluitend een borrel
Locatie: Dudok in Arnhem