Door Annelies Lichtenberg op 31 maart 2015

PvdA Achterhoek ongerust over banen verzorgende bij Sensire.

Vorige week was er in de krant te lezen dat er 600 banen op de tocht lijken te staan bij Sensire. Het werk neemt af en zal nog verder afnemen de komende jaren is de boodschap van Sensire en van de zorgverzekeraars. De verzorgenden is verteld dat ze zich kunnen laten omscholen of kiezen voor een ZZP constructie. Na de ontslaggolf van huishoudelijke hulpen ongeveer 2 jaar geleden, is dit opnieuw reden voor grote zorg.

Een zorg voor de verzorgende die belangrijk werk doen en juist de komende jaren hard nodig zijn. En een zorg voor de cliënten die nu al met veel wisselende gezichten te maken hebben, terwijl een vertrouwd gezicht erg belangrijk is als je hulp nodig hebt.

Naar aanleiding van het krantenbericht hebben de Achterhoekse zorg woordvoerders samen met Anna Lena Hedin van de PvdA Statenfractie en Tweede Kamerleden John Kerstens en Otwin van Dijk een aantal acties ondernomen.

Er zijn Kamervragen gesteld door John en Otwin (zie bijlage) en er is vorige week met een aantal verzorgenden uit de Achterhoek en met Sensire gesproken. Ook heeft Elvira Schepers van de PvdA Winterswijk raadsvragen gesteld over dit onderwerp.

Voor de PvdA spelen er 2 belangrijke vragen op dit moment: Is er sprake van een schijnconstructie? Met andere woorden; worden de verzorgenden die in een ZZP constructie komen vervolgens weer ingehuurd door Sensire?

De tweede vraag is in hoeverre is er sprake van dwang? Hebben de verzorgenden keus en wat gebeurt er als ze niet kiezen voor het ZZP’er schap.

Wat de PvdA betreft zijn schijnconstructies in ieder geval niet acceptabel, zeker niet onder dwang. Of daar hier sprake van is, moet nog blijken. De komende weken zullen meer duidelijkheid geven.

Donderdag as zullen wij in ieder geval aanwezig zijn bij de bijeenkomst van de FNV in Doetinchem voor de Sensire medewerkers.

Heeft u informatie voor ons over dit onderwerp, of wilt u ons wat vragen? Neem contact met ons op! Wij houden u uiteraard op de hoogte van de acties van de PvdA op dit punt.

PvdA Doetinchem
Marianne Kock
Mariannekock@pvdadoetinchem.nl

PvdA Bronckhorst
Annelies Lichtenberg, factievoorzitter
a.lichtenberg@bronckhorst.nl

Annelies Lichtenberg

Annelies Lichtenberg

Ik ben 52 jaar geleden geboren op een boerderij in Vorden en opgegroeid in een politiek en maatschappelijk bewust gezin. Sociaal, rechtvaardig, betrokken en solidair zijn voor mij kernwoorden. Vanaf mijn 18de heb ik altijd PvdA gestemd. Voor mijn studie en werk heb ik in Nijmegen en Utrecht gewoond, ruim zeventien jaar geleden ben ik

Meer over Annelies Lichtenberg