Geld lenen voor zonnepanelen? Goed idee, maar niet voor U!
De gemeente Bronckhorst biedt voor haar inwoners een duurzaamheidslening aan. Dan kan je bijvoorbeeld zonnepanelen nemen. Via het energieloket van de AGEM kan je dat regelen.
Nou… meneer Janssen wil ook graag zonnepanelen. Hij doet de aanvraag bij de AGEM. Kan het technisch op zijn huis? “Natuurlijk meneer, dat is een goed plan” , zegt de AGEM.
Goed geregeld, denk je dan als raadslid…Maar dan, als het daadwerkelijk op de lening aankomt, gaat het mis.
Een deel uit een antwoord
Uw aanvraag voor een Stimuleringslening hebben wij beoordeeld.
Voor het behandelen van uw aanvraag houden wij ( =Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) ons aan de eisen van wet- en regelgeving. Ons beleid past binnen de regels van de VFN Gedragscode Consumptief Krediet. ( VNF staat voor Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland. )
Bij een lening aanvraag beoordelen wij welk inkomen er in de berekening mag worden meegenomen. Uw vaste lasten, zoals hypotheek of huur, (BKR) kredieten, eventuele alimentatie en een vast bedrag aan kosten voor levensonderhoud brengen wij hierop in mindering. Het bedrag voor levensonderhoud, dat op basis van het Nibud is bepaald, is vastgelegd in de VFN-gedragscode. Omdat dit een vast bedrag is, inclusief een vast bedrag voor energielasten, kunnen wij geen rekening houden met een toekomstige besparing aan energielasten.
Ook gaat het om een lening met een langere looptijd waar geen onderpand als zekerheid tegenover staat, zoals bij een hypotheek. Omdat de stimuleringslening een consumptief krediet is, houden wij ook geen rekening met de eventuele (over)waarde van uw woning.
Conclusie: mensen waar de lening voor bedoeld is kunnen er niet of nauwelijks gebruik van maken. Dat is gek. Heel gek. Deze lening was toch juist bedoeld om het voor alle inwoners mogelijk te maken om te verduurzamen, zeker voor mensen met een kleine beurs?
Heeft u ook ervaringen met het aanvragen van een duurzaamheidslening, positief of negatief? Laat het ons weten!