Armoede in Bronckhorst; Praat mee

3 oktober 2019

16 OKTOBER: ARMOEDE IN BRONCKHORST

Er zijn 500 tot 1500 inwoners die in armoede leven. Dat getal hangt af van wie je daaronder laat vallen: Mensen die het niet redden of inwoners die het, op de euro nauwkeurig, net wel redden. Nieuwe risico-groepen zijn werkenden met weinig loon, weinig uren en weinig vastigheid én, in onze regio, de boeren. Eén op de 9 kinderen groeit op in armoede. Armoede heeft veel oorzaken. Armoede heeft ook heel veel gevolgen. Het is een veelkoppig monster dat, vinden wij, stevig bestreden moet worden.

De gemeentes hebben de wettelijke taak om ook deze mede-inwoners te helpen. Wat is er aan te doen? En wat helpt niet? Is die inwoner van Bronckhorst zelf verantwoordelijk? Gelukkig is er door allerlei onderzoeken veel bekend over armoede en de bestrijding daar van.

Wij organiseren deze avond om samen met jou te kijken wat armoede is en hoe dat er in hakt. Maar ook wat kan helpen. Het zou mooi zijn als we aan het eind een lijstje hebben met voorstellen voor de gemeente Bronckhorst en anderen. Aanmelden hoeft niet. Iedereen is welkom.

Heb je zelf ervaring met weinig geld? Werk je met mensen die weinig geld hebben? Wil je weten wat er helpt? Wij hebben ook hulpverleners en mensen van de gemeente en van politieke partijen gevraagd aan te schuiven

Het programma ziet er zo uit:
We beginnen met te vertellen hoe het nu in Winterswijk gaat, een redelijk vergelijkbare gemeente. Winterswijk heeft armoede-bestrijding erg hoog op de agenda staan. Wat kunnen we van hen leren? Daarna kijken we hoe het in Bronckhorst gaat: Wat is speciaal aan onze gemeente? Daarna proberen we een kort overzicht te geven over het hele thema Armoede inclusief de dingen die helpen. Dat doen we o.a. met de gegevens van het CBS en CPB.

Daarna vragen we iedereen mee te denken wat beter zou kunnen in Bronckhorst. Waar zijn wij mee geholpen? Aan het eind maken we een lijst met vragen en tips. Wij van de PvdA kijken wat we van de gemeente gaan vragen. Een verslagje krijg je gemaild als je wilt. Meer informatie: kijk onze site bronckhorst.pvda.nl of mail naar [email protected]

We hopen je te zien in Hengelo, in Ons Huis, om 20 uur op woensdag 16 oktober.

Namens de fractie en afdeling van de PvdA Bronckhorst, Luuk Preijde, fractievoorzitter.