Een goed en belangrijk 2024

13 januari 2024

Het nieuwe jaar begint met veel spanningen in de wereld. Veel landen zijn aan het verrechtsen, soms op een extreme manier. Het kan mij beangstigen. Het bouwen van een nieuwe regering in Nederland… Het wordt spannend.

 

Ook in Bronckhorst staan er in 2024 belangrijke dingen te gebeuren. Het college van GBB, CDA en PvdA is vol op stoom en dat wordt steeds meer zichtbaar. Er is een nieuwe burgermeester, een steviger armoede- beleid, veel nieuwe woningen, energie…We lopen ze langs:

 

Met het vertrek van Marianne Besselink hebben we een nieuwe, tijdelijke burgermeester: Marja van der Tas. Daar zijn we blij mee. Ondertussen gaat de raad, samen met de commissaris van de koning, op zoek naar een nieuwe, vaste burgermeester. Dat is voor ondergetekende een belangrijke klus die het hele jaar zal duren. Je hoort van ons.

 

We beginnen dit jaar in de raad met het bespreken van, zoals dat heet de “bestaanszekerheid”.  Er komt een duidelijk en actueel armoede- beleid. Armoede, je weet het, is een veelkoppig monster. De gemeente heeft grondig geanalyseerd waar de grootste problemen zitten en is zeer actief in het helpen van de inwoners met minder geld en minder kansen. En zo moet het. De PvdA hoopt van harte dat de raad van 25 januari met dit actueel beleid instemt. Kom kijken in de raadszaal of volg het online.

 

Het geld. We zijn financieel een gezonde gemeente. We kunnen daarom miljoenen investeren in goede dingen zoals een sporthal in Keijenborg, nieuwe schoolgebouwen in Vorden, Zelhem en Halle en in de dorpsplannen. Maar na het komend jaar geeft het rijk minder geld aan de gemeentes. De gemeente moet dan bezuinigen. We gaan daar rond de zomer als raad naar kijken: Wat kan en moet een tandje minder? Wat vind jij?

 

Er wordt dit jaar ook gebouwd aan een kunst- en cultuurbeleid, want dat is er nog nooit geweest in Bronckhorst. Persoonlijk vind ik dit erg belangrijk. Kunst en cultuur maakt het leven in de gemeente veel leuker, socialer, en aantrekkelijker, ook voor nieuwkomers. Na de zomer komt het in de raad. Houdt het in de gaten en laat je horen als dat kan.

 

Jorik de Greef uit Hengelo is dit jaar onze jeugdburgemeester. Na veel voorbereiding gaat dit jaar ook de Jongeren Advies Commissie beginnen, een parlement voor de jongeren in Bronckhorst. Ze gaan meepraten over alle plannen in Bronckhorst die hun aangaan. Maar, uhh, welke plannen zijn dat eigenlijk niet?

 

De grote woningbouwplannen, zo’n 130 huizen in het Noorden van Hengelo en ruim honderd in Zelhem Het Loo zijn grondig voorbereid en gaan starten in 2024. Daarnaast ontwikkelt de gemeente, vaak met anderen samen, nog meer plannen. De vaart zit er goed in.

 

We moeten energie minderen en vergroenen, vindt ook de PvdA, de urgentie is over- duidelijk. We moeten aan de gang! Waarschijnlijk in de raad van februari of maart gaan we debatteren en stemmen over de “herziene routekaart” vol met ambitieuze voorstellen voor dorps-energieplannen, energie-rondes voor bepaalde gebieden, het afkoppelen van het gas en voor grootschalige opwekking van stroom.

 

Er is veel te doen. Volg het. Schuif aan bij de vergaderingen, praat mee aan de tafels of in onze fractie.

Wil je overleggen hoe je dat kan doen, zoek op ons op, schiet ons aan of mail naar Johanna Bergervoet, raadslid en fractie- secretaris: [email protected]

 

Namens de PvdA Fractie Bronckhorst,

Luuk Preijde