Afval en de PvdA

Door Luuk Preijde op 1 maart 2020

De discussie rondom ons afval is voorlopig tot rust gekomen. Wat deed de PvdA? Tijd voor een terugblik.

Al jaren scheidt Bronckhorst zijn afval. De hoeveelheden rest-afval zijn enorm teruggelopen. Dat is goed voor het milieu. De PvdA heeft eind vorig jaar ingestemd met de huidige regeling: Het scheiden gaat verder, inwoners met een minimum-inkomen en die slecht ter been zijn worden ontzien. En dan: Er zijn inschattingsfouten gemaakt. Dit college zat er meer dan 1 miljoen naast.

De Gelderlander geeft een goed overzicht: klik hier

De PvdA trok in de raad geen grote broek aan: Wij hadden ingestemd met dit beleid en inschattingsfouten kunnen voorkomen.

En daar zat opeens de tribune vol. Inwoners klaagden over het miljoenen-afval-tekort maar vooral over het afval-beleid. Dat beleid was eind vorig jaar in de raad uitgebreid besproken en goedgekeurd. Er was toen weinig belangstelling voor. Maar nu wel.

De PvdA wilde drie zaken:
Op de eerste plaats moet er een onderzoek naar de inschattingsfout komen. Hoe is dit mogelijk? Aan tafel zaten allemaal mensen met veel verstand van zaken? Zijn alle signalen goed meegenomen? Is er goed rekening gehouden met de uitspraken van het forum van inwoners? Ten tweede: We hebben met de inwoners voor 2020 een pakket afgesproken dus dat gaan we niet lopende de wedstrijd veranderen: Niet minder legingen. Bladkorven en luiers blijven opgehaald worden. Niet meer kosten: Het verlies wordt genomen en moet uit de spaarpot, de “algemene reserve” komen. Tenslotte: Er moet per 2021 een nieuw en beter beleid komen waarbij alle opties open liggen: Nascheiden, een andere aanbieder, meer preventie.

Wij hadden die avond een motie met deze eisen klaarliggen. Ook het CDA en D66 hadden moties opgesteld. Op de raadsdag zelf kwamen de coalitiepartijen met het verzoek er raadsbrede moties van te maken. Na wat onderhandelingen voor en tijdens de raadsvergadering omarmde de hele raad drie moties: Heeft de wethouder goed gehandeld bij de inschatting? Wat voor verschuivingen hebben die 1-miljoen euro’s (een inschatting) voor vervolg? Hoe gaat het nieuwe afvalbeleid er uit zien?

Wordt zeker vervolgd.

LP

Luuk Preijde

Luuk Preijde

Voor de liefde, de studie en het werk ben ik stap voor stap oostwaarts gegaan. We wonen nu ruim tien jaar in het buitengebied van Halle Heide. Ik geniet van het buiten zijn, van de relaxte mensen, van de omgeving en soms van de totale stilte. Muziek is mijn ding, vooral Latin en Bach. De

Meer over Luuk Preijde