PvdA en Corona

Door Luuk Preijde op 13 mei 2020

Ik heb geen schoolkinderen meer thuis, we hebben jarenlang mantelzorg aan onze ouders gegeven, maar dat hoeft nu niet meer. Ik heb een vaste baan, een goede gezondheid en een leuke woning met tuin. We wonen in een goed bestuurd en welvarend landje. Een paar maanden thuiszitten voor Corona zou ik helemaal niet erg vinden.

Maar o wee, mantelzorg wordt opeens veel zwaarder met corona. Inwoners met een hoge leeftijd of zwakke gezondheid moeten oppassen en zien nog maar weinig mensen. Van veel mensen staat hun baan of bedrijf op het spel of wordt de toekomst opeens onzeker. Kinderen thuis kan corona erg zwaar maken, zeker als zij een beetje extra hulp nodig hebben. Spanningen thuis nemen toe. Zorgen genoeg.

We houden ons hart vast voor Afrika. Gaan we een ramp tegemoet? Geen fatsoenlijke gezondheidszorg met corrupte of incapabele bestuurders. Nederland weigert Zuid-Europese landen te helpen. En houdt zijn deuren stijf dicht voor 50 AMA’s uit de overvolle Griekse kampen. We moeten ons schamen.

Is de wereld veranderd door Corona? Ik vraag het mij af. Natuurlijk hopen we dat het op de weg en in de lucht rustiger en schoner blijft. Dat mensen de publieke sector zoals de zorg, de politie en de afvalbedrijven blijven waarderen en dat er meer is dan alleen maar geld verdienen.

Ik vraag het mij af. Bedrijven houden hun handje op. Vooral de grote bedrijven met miljardenwinsten en belastingontduiking. Zij willen hun werknemers ontslaan om -echt waar- werkgelegenheid te behouden. Of een aantal ondernemers voelen zich boven het algemeen belang verheven en melden dat zij gewoon open gaan, zoals vorige week een grote horecaman en een sportschool.

Nederland zorgt goed voor zichzelf. Weigert andere Europese landen te helpen. Dit kabinet geeft honderden miljarden uit om de economie te helpen maar de vraag is wie dat straks gaat betalen. Niet die bedrijven, maar de belastingbetaler. Nederland krijgt het erg zwaar de komende jaren. De PvdA maakt zich zorgen over de voorzieningen, de lonen en de uitkeringen. In Nederland en in Bronckhorst.

Namens PvdA Bronckhorst, Luuk Preijde, fractie-voorzitter

Luuk Preijde

Luuk Preijde

Voor de liefde, de studie en het werk ben ik stap voor stap oostwaarts gegaan. We wonen nu ruim tien jaar in het buitengebied van Halle Heide. Ik geniet van het buiten zijn, van de relaxte mensen, van de omgeving en soms van de totale stilte. Muziek is mijn ding, vooral Latin en Bach. De

Meer over Luuk Preijde